Απ’ την καρέκλα του απλού πολίτη, γράφει ο Τ.Πασπάλας

Το Σάββατο που μας πέρασε, στην γνωστή ολομέλεια της μικρής Βουλής στο Ίντερνετ Καφέ, εδώ στο Γαλάτσι, παρουσία όπως πάντα πολλών καλών φίλων και ενεργών πολιτών, τέθηκε ένα γενικό ερώτημα που αφορούσε την πόλη και την εύρυθμη λειτουργία της. Η αφορμή μου για να γράψω αυτές τις γραμμές, δεν ήταν αυτό καθ’ εαυτό το ερώτημα που τέθηκε προς συζήτηση αλλά μια διαπίστωση που έκανα, με όσα κατέθεσε ο εισηγητής και φίλος μου Βασίλης.

Η διαπίστωσή μου λοιπόν, είχε να κάνει με το ότι ο Βασίλης, είχε το κινητό του Δημάρχου και για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που συναντούσε στο δρόμο, ως ευαίσθητος πολίτης όπως δήλωσε, θεωρούσε σκόπιμο να σηκώνει το κινητό και να μεταφέρει το πρόβλημα στον Δήμαρχο προς επίλυση. Φυσικά το πρόβλημα δεν επιλύετο και έτσι ο Βασίλης έπνεε μένεα κατά του Δημάρχου, καθώς τελευταία και η επικοινωνία μεταξύ τους είχε δυσκολέψει.
Την προηγούμενη ακριβώς μέρα, είχα καταθέσει στην πρόεδρο του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού, με αριθμό πρωτοκόλλου, αιτήματα που αφορούσαν τον αθλητικό σύλλογο («Ένωση Γαλατσίου») στον οποίο τυγχάνει να είμαι πρόεδρος. Θεώρησα σκόπιμο δηλαδή ότι θα πρέπει να ακολουθήσω μια τυπική διαδικασία (ρισκάροντας όπως πάντα, ότι μέσω της τυπικής οδού μπορεί και να μην πάρω ποτέ απάντηση). Τραγική διαπίστωση ήταν, πως εγώ που τώρα επικρίνω τον Βασίλη, κατά τον ίδιο τρόπο το προηγούμενο διάστημα, σήκωνα το κινητό μου και ζητούσα μετ’ επιτάσεως από τον Δήμαρχο να ικανοποιήσει αιτήματα του συλλόγου μου.
Η διαπίστωση λοιπόν είναι ότι, υπάρχουν στην πόλη αιτήματα, μικρά ή μεγάλα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται, να κοστολογούνται, να παίρνουν προτεραιότητα, να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και στο τέλος να χρονοπρογραμματισθεί το έργο.
Απορώ λοιπόν, πώς μια τόσο μεγάλη και σοβαρή διαδικασία, μπορεί να την διεκπεραιώνει ο εκάστοτε Δήμαρχος από το κινητό του τηλέφωνο, είτε υποχρεώνοντας τον πολίτη, είτε ξελιγόνωντας τον πολίτη στα τηλέφωνα. (Το λέω εγώ, ο καθ’ όλα ευνοημένος από την διαδικασία του κινητού). Παρόλα αυτά, επιμένω πως θα πρέπει να μπουν διαδικασίες και να υπάρξει οργάνωση, χρονοπρογραμματισμός και διαφάνεια προς τα αιτήματα και των πολιτών, που τυχαίνει να μην γνωρίζουν το κινητό του Δημάρχου. Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει να δημιουργηθεί στο Δήμο μια εσωτερική υποδομή – μια όπως λέμε μηχανοργάνωση και μια σύγχρονη ιστοσελίδα πληροφόρησης που θα απευθύνεται και θα κατευθύνει το κοινό.
Διαφάνεια λοιπόν προς τους πολίτες, γρήγορη πρόσβαση και παρακολούθηση των αιτημάτων τους.
Υπήρξε και άλλη άποψη μεταξύ των συνομιλητών της Μικρής μας Βουλής. Ενώ πρώτα έγινε η διαπίστωση, ότι έχει χαθεί από τους πολίτες το αγωνιστικό πνεύμα και ο παλμός, θα πρέπει όπως ελέχθη να πάρουν πάλι μπρος τα «συνοικιακά συμβούλια» και οι κολεκτίβες, τις οποίες είχε ενθαρρύνει αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ το μακροβιότερος Δήμαρχος της πόλης. Εγώ πάντως και πολλοί άλλοι, θα απαιτούσμε, με το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα «εδώ και τώρα οργάνωση και διαφάνεια». Η ταχύτητες και οι ρυθμοί κίνησης των πολιτών έχουν πλέον αλλάξει, οι υποχρεώσεις το ίδιο, οι νέοι άνθρωποι μέσα από το διαδίκτυο, έχουν μάθει να διεκπεραιώνουν όλες τους τις υποχρεώσεις τους. Οι συναντήσεις στα καφενεία, στις γειτονιές, στους δρόμους και στις πλατείες δυστυχώς είναι εργαλείο για συνταξιοδοτημένους αγωνιστές μιας άλλης εποχής.
Κάποτε το μαχητικό αγωνιστικό πνεύμα, έκλεινε τους δρόμους για να δίνει λύσεις στους μισούς πολίτες και από την άλλη δημιουργούσε προβλήματα στους άλλους μισούς. Τώρα ήρθε ο καιρός να απαιτήσουμε οργάνωση και απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες αυτό είναι το σύγχρονο μήνυμα.
«Δήμαρχος» για μένα, είναι αυτός, που θα αφήσει στο Δήμο μια αδιάβλητη οργανωτική δομή προς όφελος της κοινωνίας και διευκόλυνση των πολιτών. Και για όσους δεν κατανοούν τι εννοώ θα παρομοίαζα αυτό το σύστημα με τον «ΑΣΕΠ» στις περιπτώσεις που μιλάμε για προσλήψεις. Και κάτι σαν τη «Διαύγεια» στις περιπτώσεις που μιλάμε για αιτήματα πολιτών, προμήθειες, διαγωνισμούς κλπ.
Πραγματικά δεν γνωρίζω μια Οn Line Διαδικασία που θα μου έδινε άμεσα ένα πιστοποιητικό από τον Δήμο, αν και έχουν ξοδευτεί παλαιότερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για αυτόν και μόνο τον σκοπό.
Απλοί πολίτες σαν και του λόγου μου, ελπίζουμε σε καινοτόμους και σύγχρονους «Δημάρχους, Συμβούλους, Στελέχη και Ενεργούς Πολίτες» με γνώση και παιδεία. Οι εκλογές ζυγώνουν και θα παρότρυνα τους υποψηφίους φίλους, να μην φοβηθούν και να ξεφύγουν από τα βαρίδια, τα λιβανιστήρια, τα κομποσκοίνια, τις ιδεοληψίες και τις κάθε λογής γραφικότητες που διανθίζουν τα ψηφοδέλτιά τους. Θεωρώντας ότι έτσι διασφαλίζουν την εκλογή ή την επανεκλογή τους, χωρίς να σκέφτονται ότι κάπου πρέπει να υπάρχει και αξιοπρέπεια. Θέλω να τονίσω σε όλους ότι γύρω τους υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι, ικανοί, νέοι, που χρειάζονται ένα μικρό σκούντημα, για να φανούν χρήσιμοι στην πόλη τους και ενεργοί πολίτες στην κοινωνία. Ανεβάστε το επίπεδο, αν θέλετε να σας ακολουθήσουν άνθρωποι ικανοί.
Δυστυχώς η οικονομική κρίση, έθεσε ακόμα πιο χαμηλά τον πήχη.
Παρόλα αυτά, «Κοιτάμε Πάντα Μπροστά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή